Grupa S&D w Parlamencie Europejskim jest współgospodarzem - wraz z Grupą PES w Europejskim Komitecie Regionów, Fundacją na rzecz Studiów Europejskich (FEPS), Partią Europejskich Socjalistów i Miastem Wiedeń - cyklu wydarzeń online w dniach 25 - 29 stycznia 2021 roku, aby mieszkalnictwo znalazło się na pierwszym miejscu w programie odbudowy. Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D, zabierze głos podczas otwarcia i zamknięcia tygodnia wydarzeń.

Wśród mówców będą m. in.: Frans Timmermans, wiceprzewodniczący wykonawczy Komisji Europejskiej; Leilani Farha, była specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. prawa do mieszkania i globalny dyrektor The Shift; Agnes Jongerius, eurodeputowana S&D; Fernando Medina, burmistrz Lizbony i członek Grupy PES; Saskia Sassen, profesor socjologii w katedrze im. Roberta S. Lynda i była przewodnicząca Komitetu Myśli Globalnej na Uniwersytecie Columbia; i wielu innych.

Iratxe García Pérez, przewodnicząca Grupy S&D, powiedziała:

- Dostęp do godnych i przystępnych cenowo mieszkań jest prawem człowieka. Jest to zapisane w Europejskiej Karcie Społecznej, ale jak dotychczas nie byliśmy w stanie tego osiągnąć. Musimy wprowadzić przepisy prawne i wprowadzić zachęty dla mieszkalnictwa socjalnego. Dlatego też Socjaliści i Demokraci w Parlamencie Europejskim walczą o zmianę europejskiego semestru, aby uwzględnić wydatki socjalne jako złotą zasadę. Trudno jest wyjaśnić, dlaczego ustaliliśmy, że 37% funduszu odbudowy zostanie przeznaczone na Zielony Ład, a 20% na gospodarkę cyfrową, podczas gdy brak jest zobowiązania do inwestowania w ludzi. Razem, jako Postępowcy, możemy to zmienić!

Christophe Rouillon, przewodniczący grupy PES w Europejskim Komitecie Regionów i burmistrz Coulaines (Francja), powiedział:

- Prawo do mieszkania jest prawem podstawowym, ale jest ono dalekie od urzeczywistnienia w dzisiejszej UE, w szczególności po kryzysie związanym z pandemią Covid-19. Mieszkalnictwo jest również kluczem do osiągnięcia celów Europejskiego Zielonego Ładu. Dlatego też wzywamy do zawarcia Europejskiego Ładu na rzecz Mieszkalnictwa; pragniemy zapewnić, aby częścią tego procesu i jego uczestnikiem stało się każde miasteczko, miasto i region. Jestem dumny z faktu, że postępowa rodzina, od poziomu lokalnego po krajowy i europejski, jednoczy się w tej wspólnej walce.

Przewodniczący PES, Siergiej Staniszew, powiedział:

- Nasza rodzina polityczna w całej Europie walczy o prawo każdego człowieka do godnego życia, w dobrym środowisku, w godziwych warunkach mieszkaniowych. Taki jest priorytet Socjalistów i Demokratów, o czym świadczy niniejsze wydarzenie. Będziemy nadal dążyć do tego, by w UE wszyscy mieli gwarancję dobrej jakości, zrównoważonych i przystępnych cenowo mieszkań.

Michael Ludwig, burmistrz Wiednia i członek Grupy PES w Europejskim Komitecie Regionów, powiedział:

- Polityka mieszkaniowa musi być głęboko zakorzeniona w lokalnych społecznościach i powinna chronić naszych obywateli; nie tylko, ale oczywiście także w czasach kryzysu. Pandemia koronawirusa wyraźnie pokazała, jak ​​bardzo potrzebna jest silna interwencja, aby zapobiec eksmisjom i uczynić domy bezpiecznym miejscem. Jednak my - miasta i regiony Europy - potrzebujemy, aby UE chroniła naszych obywateli przed globalnymi zmianami, które szkodzą naszym rynkom mieszkaniowym, takimi jak finansjalizacja, „turystyfikacja” i pranie pieniędzy. Potrzebujemy również jasnej wizji, dotyczącej tego, że mieszkanie jest prawem, a nie towarem, oraz tego, że inwestycje publiczne w nowe i lepsze mieszkania muszą przyczyniać się do spójności społecznej i wspólnego dobrobytu, a także do walki ze zmianami klimatycznymi.

László Andor, sekretarz generalny FEPS, powiedział:

- Unia Europejska może wspierać poprawę warunków mieszkaniowych poprzez inwestycje z europejskich funduszy strukturalnych i inwestycyjnych, funduszu InvestEU oraz pożyczki z EBI. Nowy Zielony Ład, europejski filar praw socjalnych i agenda miejska powinny wskazywać drogę do osiągnięcia zrównoważonych rozwiązań. Ponadto lepsze regulacje dotyczące sektora finansowego muszą zagwarantować, że rodziny nie padną ofiarą spekulacyjnych lub oszukańczych programów w zakresie kredytów mieszkaniowych.

Pełen program jest dostępny tutaj

Uwaga dla wydawców:

Debata otwierająca #ProgressiveHousingWeek będzie transmitowana na żywo na Facebooku i YouTube. Wszystkie pozostałe części programu są dostępne tylko po rejestracji. RSVP tutaj.

W październiku 2020 roku Grupa PES przewodziła apelowi, podpisanemu przez ponad 100 lokalnych, krajowych i europejskich liderów na rzecz „Europejskiego Ładu na rzecz Mieszkalnictwa” jako części długoterminowej strategii odbudowy gospodarczej Europy.

GARCÍA PÉREZ Iratxe

Przewodniczący / Przewodnicząca
JONGERIUS Agnes

Head of delegation