Eurodeputowani z Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów (IMCO) oraz Komisji Prawnej (JURI) głosowali dzisiaj wspólnie nad sprawozdaniem w sprawie odpowiedzialności za wadliwe produkty, którego celem jest aktualizacja obecnych przepisów sięgających 1985 roku.

Wraz z rozwojem nowych technologii nasze gospodarki stają się w coraz większym stopniu obiegowe i powstają nowe globalne łańcuchy dostaw. Nowe przepisy w sprawie odpowiedzialności mają zatem na celu zapewnienie konsumentom rzeczywistej ochrony przed potencjalnymi szkodami związanymi z nowymi technologiami, takimi jak sztuczna inteligencja.

Podczas negocjacji w sprawie sprawozdania Grupa S&D przejęła inicjatywę, przeciwstawiając się oporowi ze strony prawicowego bloku wobec zastosowania nowych przepisów do wszystkich rodzajów oprogramowania, niezależnie od tego, czy istnieje ono jako samodzielne oprogramowanie, czy jest też jest ono wbudowane w materialny produkt. Grupa S&D uważa, że nieuzasadnione jest rekompensowanie szkód spowodowanych przez wbudowany produkt cyfrowy, taki jak inteligentny alarm przeciwpożarowy, a nie przez samodzielne oprogramowanie, takie jak zawierający błędy program komputerowy.

Maria-Manuel Leitão-Marques, sprawozdawca pomocnicza Grupy S&D w komisji JURI, odpowiedzialna za sprawozdanie w sprawie odpowiedzialności za produkty wadliwe, powiedziała:

- Zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami, aby uzyskać odszkodowanie, konsumenci muszą udowodnić wyrządzoną szkodę, wadliwość produktu oraz związek przyczynowy między nimi. W praktyce byłoby to niemożliwe w przypadku produktów złożonych, takich jak oprogramowanie czy produkty oparte na sztucznej inteligencji, gdyż nie można oczekiwać, że przeciętny konsument będzie posiadał taką samą wiedzę, jak informatyk.

- Grupa S&D zapewniła porozumienie, które zmniejszy ciążący na konsumentach ciężar dowodu w przypadkach technicznej i naukowej złożoności. Na przykład w przypadku złożonego oprogramowania, które działa nieprawidłowo, pomagając kierowcy zaparkować samochód, konsumenci będą musieli jedynie udowodnić, że w oprogramowaniu istniała możliwość wystąpienia wady i że spowodowała ona szkodę, np. wypadek. W takim przypadku domniemywa się wadliwość produktu i jego związek przyczynowy ze szkodą.

- To wielkie zwycięstwo, jeśli chodzi o zabezpieczenie tego prawodawstwa na przyszłość oraz ochronę europejskich konsumentów przed szkodami wynikającymi ze złożonych technologii cyfrowych.

René Repasi, sprawozdawca pomocniczy Grupy S&D w komisji IMCO, odpowiedzialny za sprawozdanie w sprawie odpowiedzialności za produkty wadliwe, powiedział:

- W przypadku, kiedy szkody wynikają z wadliwego produktu autonomicznego lub urządzenia inteligentnego domu, należy zapewnić konsumentom odszkodowanie. Dzisiejsze głosowanie stanowi wielki krok w kierunku ustalenia nowych przepisów w sprawie odpowiedzialności za produkt, dostosowanych do nowych technologii i szkód. Podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, obejmują one również szkody materialne i wady. Dzięki temu konsumenci będą chronieni w nowej erze cyfrowej i otrzymają godziwe odszkodowanie.

- Jako Grupa S&D, twardo walczyliśmy o to, aby nie było luk w zakresie odpowiedzialności. Ani wtedy, kiedy chodzi o sztuczną inteligencję, ani wtedy, kiedy konsumenci robią zakupy w Internecie. Objęcie tymi przepisami internetowych platform handlowych to sukces dla konsumentów; pomoże to chronić ich w przyszłości przed wadliwymi produktami i przypadkami, w których nie przysługuje żadne odszkodowanie.

Uwagi dla wydawców:

Odpowiedzialność za produkty wadliwe to zbiór przepisów mających na celu zadośćuczynienie osobom poszkodowanym za obrażenia ciała lub szkody w mieniu, które poniosły one w wyniku wadliwego i gotowego produktu (np. cieknącej pralki). W przeciwieństwie do poprzedniego rozporządzenia z 1985 roku, nowe wnioski obejmują także produkty cyfrowe, takie jak oprogramowanie, szkody spowodowane wadliwymi aktualizacjami oprogramowania czy też przez sztuczną inteligencję.

W przypadku pozytywnego wyniku negocjacje pomiędzy państwami członkowskimi, Parlamentem i Komisją rozpoczną się pod koniec października.

Przewodnicząca delegacji
Członkini